Quantcast
Channel: Boäng
Viewing all 141 articles
Browse latest View live

Ankor och höns, tomater och varmbänk - att använda sitt växthus.

$
0
0
Nu kändes det som att det var dags med ett blogginlägg, det händer så mycket som är kul. Här kommer en liten bildserie om hur vi nu använder vårt nyare växthus i kanalplast under vinter och vår.

 Min tanke att ha höns och ankor i växthuset under vintern har funkat bra. Tack Bondjäntan och alla andra som inspirerat! Hönsen har haft sitt hus att sova i (vi rullade helt enkelt bara in det i växthuset) och ankorna har sovit på halmen direkt bara. De har inte behövt mera skydd än så.
Lagom till ankornas ruvning startade byggde vi enkla fack bara, och dem tog de i besittning direkt.
Två honor ligger nu på ägg.











Eftersom vi har vatten indraget till odlingen har det också varit lätt att ge djuren nytt dricks- och badvatten. Frosten går sällan in här, och gör den det har jag stöttat med en vanlig byggfläkt (inte riktad mot fåglarna då).


Nu börjar ju odlingssäsongen och då är det svårare att behålla hönsen i växthuset. De kunde stanna kvar så länge som enbart varmbänken fanns där. Den täckte jag bara noga med nät och den ger full skörd sedan slutet av mars månad.
Men nu börjar jag ställa ut alla backar med inkrukade tomater och annat som behöver det lite varmare huset (vi har ett kallhus i glas också), så då fick vi rulla ut hönsen hus i sommarhagen. Där kan de gå fritt nu när fågelinfluensalarmet är över, och jag kan även släppa ut dem i stora trädgården om jag vill ha lite hjälp med ogräs och annat innan jag planterar upp köksträdgården.












I går köpte jag även en överbliven hundkoja, som kommer att funka som ankornas sommarhus. Den skall också in i sommarhagen idag. Egentligen kunde ankorna bo kvar i växthuset ett bra tag till, de rör inte plantorna då de står uppe på enkla hyllor byggda av benbockar och plank.
Eftersom vi har två ruvande ankor har jag dock valt att dela på flocken nu när kläckningen startat. De små ällingarna skall få lugn och ro med sina mammor och slippa att pilske herrn jagar deras mor.


Så lagom till plantförsäljningen i maj räknar jag med ett trettiotal ällingar att beskåda för alla glada besökare.



Välkomna!



Glad och förvånad!

$
0
0
Idag blev jag glatt överraskad.

Sara Bäckmo länkade Cisions lista över trädgårdsbloggar 2017, och efter Sara, som jag tror är totalt outstanding bland trädgårdsbloggarna, kom min blogg.

Snacka om att tappa hakan!




Något annat vi är glada över är alla fina ällingar, ankungar, som kläcks nu i växthuset.

Vi skaffade ankor förra sommaren, för att få hjälp att hålla efter alla sniglar. De går som en dammsugarpatrull fram över alla planteringar och söker igenom marken med sina platta näbbar.
Bonus är ägg, de har lagt sedan den 9 januari!
Men alla ägg har vi inte hunnit äta upp, så två av honorna har fått ruva.  





Här kommer tre korta filmsnuttar om ni vill se kläckning och hur de ser ut när de är alldeles nya.

De bor ännu i växthuset. Torrt och varmt. Men snart skall den första kullen flytta ut i sommarhagen, de behöver större ytor att röra sig på, och de nykläckta små behöver ha lite lugn och ro.

Vi har beställningar på alla som det ser ut nu, så i juni kommer de att flytta till nya hem allihop.

Innan dess hjälper de sina föräldrar att hålla rent på sniglar i trädgården!











Öppen trädgård!

$
0
0
Välkomna att besöka oss och titta på köksträdgården!



Årets upplaga går i mörkt rött och blådaggiga toner, och så grönt med lite lime förstås.
Det har varit roligt att följa den i år. Den blev rekordsent planterad på grund av kylan och mitt arbete med att sälja plantor, men ändå är den nästan lika långt kommen som vanligt. Bara bönor och potatis skvallrar om att jag var sen i år.

Förutom köksträgården finns här två växthus och en vinterträdgård att kika i. Övriga trädgården är inte välrensad, den är vild, men det finns en del fina träd och buskar att titta på.
Och så förstås dagliljefröplantor i massor, där man hittar dem under ogräset ;)

Sen har det tillkommit svensk gul anka och några höns också sen ifjol. De går lösa i trädgården, så hundar får snällt stanna i bilen.

Öppettider i år är söndagarna 23/7, 30/7 samt 6/8 alla dagar samma tid kl 15-18.

Det går jättebra att ta med sig picknick eller fika. Ganska gott om sittplatser.


Välkomna!




  










Odla med P1 - om potager!

$
0
0
I veckan som gick fick vi besök från Odla med P1.
Ulla de Verdier kom hit med sin inspelningsutrustning och vi hade en trevlig promenad runt i odlingarna.
Lyssna om du vill!








Stolt odlare? Nu är tröjorna slut, tyvärr.

$
0
0
Odlingsvågen har fullkomligt vällt fram över Sverige de senaste åren, och jag jag blir så glad och peppad av alla nya odlare som kommenterar och frågar i sociala medier och på bloggen.
Jag blir glad över att fler känner odlandets glädje!
Så, inspirerad av er alla, tryckte jag upp en T-shirt med den smått kaxiga texten :

Jag kan odla min egen mat.
Vilken superkraft har du?

Jag hade med dem till Malmö Gardenshow, och har burit egen tröja i stort sett varje dag sen dess (när jag arbetar här hemma och på föredrag t ex.)




Nu finns det fyra exemplar kvar i medium  (slut) ochsju två i x-large. Jag tänkte sälja dem till de som först anmäler intresse. Medium sitter tajt på mig och x-large är lös (jag är storlek 42-44). Den finns bara i svart.
Kostnad 200 kr plus porto 28 kr, inklusive moms = 228 kr. Jag skickar med posten i ett bubbelkuvert.
Maila in på bestallning@dagliljan.se och ange:

Storlek
Namn
Adress
Mail
Telefon

Så skickar jag så länge de räcker. Betalningsinfo kommer i bekräftningsmailet.

God jul och gott nytt odlingsår till oss alla!



Underlätta med underbevattning!

$
0
0
Ett kort inlägg om underbevattning, nu när frösådderna drar igång.

Har du inte upptäckt fördelen med underbevattning tycker jag det är dags att testa. Har du några få sådder duger en bricka eller tallrik med en disktrasa på. Har du mer finns det underbevattningsbrickor att köpa, med särskild underbevattningsmatta, ett slags lumpmaterial. Jag har köpt mina från Willab, men det finns fler leverantörer.

 Ibland har man problem med att det kan bli för fuktigt med underbevattning. Det undviker jag genom att inte lägga på mattan förrän sådderna grott och utvecklat sina hjärtblad. Jag ställer alltså upp brickorna och sedan de vattnade sådderna i pluggbrätt eller kruka direkt på brickan, täcker med plast för att minska avdunstningen och hänger extrabelysning över.
Efter groning tar jag av plasten, eller ser till att lufta den ordentligt bara. Några dagar senare, när sådderna fått sina hjärtblad, lägger jag mattan på plats och vattnar på den. På detta sätt suger varje plugg upp precis så mycket vatten den behöver och jag riskerar inte att övervattna. Sådderna blir också mindre känsliga för rothalsröta med fukten underifrån.
Var sparsam med vattnet, duken skall vara ordentligt fuktig men det skall inte rinna vatten runt den. Proffsodlarna tillämpar ofta ebb/flodsystem.

 Lycka till!

Underbevattningsbricka utan matta. Plast över sådderna för att minska avdunstningen.
Mattan är på plats och jag har fuktat upp den. Sådderna har nu fått sin hjärtblad och jag odlar vidare utan plasten.

Favoritbönan Allegria

$
0
0
Jag har en absolut favorit när det gäller buskbrytbönor (haricots verts).
Den heter Allegria och fanns förut i flera firmors sortiment i både Sverige och övriga EU. De sista åren har den tyvärr blivit mer ovanlig i katalogerna, så förra året fick jag leta reda på en grossist i Belgien för att få tag på utsäde. Eftersom frakten är dyr så beslöt jag mig för att ta hem så mycket som fraktportot tillät, och det blev en del.
Så - vill du testa att odla en supertunn delikatessböna med underbar smak och god skörd så delar jag gärna med mig mot en liten peng. Förra våren bad jag de som var intreserade att skicka ett frankerat kuvert med 20 kr (16 kr plus moms) i, och det fungerade jättebra. 
Nu har jag groningstestat bönorna och av 22 st grodde 20 snabbt. Därför törs jag upprepa erbjudandet i år också.

Skicka alltså ett adresserat och frankerat (9 kr) returkuvert (vadderat om du är rädd om bönorna och inte vill att nån skall krossas, men de flesta klarar sig även i ett vanligt kuvert) till mig. Lägg en 20-kronorssedel i kuvertet så får du en matsked, drygt 10 gram. De är små så det är många.
Märk kuvertet Allegria. Jag skickar så länge jag har bönor kvar. Noterar här om de tar slut!
God odling!

Adressen är:
Anette Nilsson
Boäng 771
268 68 Röstånga.






 


Nya lampor över varma förodlingen!

$
0
0
Idag har vi monterat lampor.
Jem&Fix hade extrapris på IP65-klassade lysrörsarmaturer, kompletta med två 36 watts T8-lysrör, så jag passade på att förstärka ljuset lite över min varma förodlingsstation. (Det finns många andra firmor som har billiga lysrör, t ex Biltema).
De var tänkta för fast montage i tak/vägg, så vill man hänga upp dem så som vi gjort krävs lite kringutrustning. Förutom jordad elkabel köpte vi kontakter och upphängningsgrejor. Lättast är att bara titta på bilderna, jag har fotat det vi använde. God odling! På förekommen anledning: vi har inte tagit av plastkuporna på lamporna, måste ordna reflektorer först för att inte bli bländad i soffan.



Varmbänken och ankorna, kretslopp i det lilla!

$
0
0
Bild från tidigare år, så här ser det ut i slutet av mars.

Jag har odlat i varmbänk i många år, över 20 år faktiskt.
Det mest arbetsamma momentet är att hämta hem all den färska hästströ (halm och gödsel från hästboxarna) som behövs för att få en bra värmeutveckling. Så lite motigt kan det vara att komma igång i februari, när kroppen blivit lite bortskämd med jul- och nyårsledigt.

För närmare tre år sedan byggde vi ett nytt växthus, ett i polykarbonat (kanalplast) med lite bättre värmehållning än det gamla glashuset. Det gjorde att jag inte bara kunde odla lite tidigare utan även att jag fick ett bra övervintringshus för djur. Så vi beslöt oss för att skaffa ankor och så småningom blev det några höns också.
För att göra deras vinterhus varmt och torrt tar jag hem en storbal med halm på hösten. Den räcker sedan till att strö huset med under oktober-april. Och då fick jag ju en fantastisk resurs till - mitt eget strö till varmbänk!







Så i år var bänken snabbt lagd.
Vi satte upp planksidorna vi hade snickrat ifjol, stöttade av några stolpar bara, isolerade invändigt och lade dit en markduk (jag vill inte få isolering i jorden). Sen fyllde jag bänken med den halm som var smutsigast och blötast. Även det spån jag städat ur vår lilla hönsvagn (och sparat i en plasttunna) fick förstärka bänken (mycket kväve i hönsgödsel). Sen fyllde jag på med varmt vatten som vanligt o täckte över med lite växthusplast för att behålla fukten.
Bänken hade en temperatur på 30 grader efter vattning och sjönk sedan inte under det.
På ett par dagar var den uppe i 50 grader och imorgon skall jag fylla på lite mer strö samt toppa med jord.




















När bänken sedan är färdigodlad blir den brända gödseln till jordförbättring i odlingsbäddarna. Ett fantastiskt bra kretslopp och så arbetsbesparande för mig! Nu återstår bara att se om bänken håller värmen ungefär lika länge som den brukar, dvs ca 4 veckor. Jag håller tummarna.


Och som tack för extra värme och tilltagande vårljus i växthuset svarar ankor och höns med att tidigt börja äggläggningen.
Snacka om dubbel nytta och delad glädje.
Dessutom funkar det utmärkt att koka lågtempererade ägg i varmbänken när den är som varmast!
Över 60 grader krävs om du vill testa :)

God odling!








Favoritsorter

Bönorna är slut, tack för alla beställningar!

$
0
0
Nu är Allegriafröerna slut.
Tack alla som skickat kuvert till mig, hoppas bönorna kom fram i hela försändelser till er!
Nu hoppas jag ni alla får en fin odlingssommar och en riklig skörd av min favoritböna.

Och nu vill vi ha vår!

Årets plantförsäljning!

$
0
0
Jag får lite frågor om vi säljer plantor i år, visst gör vi det!
Tomater, chili, paprika, många olika kålsorter, lök, bladselleri, persilja, gurka, squash, pumpa, sommarblommor mm. Fullt sortiment hemma, ett urval på marknaderna.
Tid och plats finns här:
6:e maj Plantmarknad på Råda Säteri kl 11.
12-13:e maj Plantförsäljning på Boäng 10-16
19-20:e maj Plantförsäljning på Boäng 10-16
27:e maj Plantförsäljning i Hallaröd 11-13
1-3:e juni Malmö Gardenshow
Söndagarna 22:e och 29:e juli samt 5:e augusti har vi öppet för trädgårdsbesök under eftermiddag-kväll, 15-18. Annan tid efter överenskommelse.
Öppet för grupper annan tid om ni ringer och bokar först.

Årets färg är förresten gult. 

Favoritsorter!

Nytt poddavsnitt om köksträdgården! Trädgårdsindie!

Vi ställer in alla visningar i sommar!

$
0
0
En längre tid har vi gått och hoppats på att regnet skulle välsigna oss med sin närvaro, men icke.
I köksträdgården står det mesta still. Vi vattnar för att hålla liv i det planterade tills regnet kommer, om det kommer. Men inget växer som det skall av förklarliga skäl.
I den stora trädgården försöker vi punktvattna de träd och buskar som ser ut att vara på väg att dö. Där kan vi som tur är använda avloppsvattnet efter rening.
Som ni förstår är det inte roligt och heller inget man gläds åt att visa upp.
Så nu tog vi beslutet att helt sonika inte visa trädgården alls mer i år.

Ett tråkigt beslut, men även ett beslut som jag tror våra tänkta besökare är glada över, man vill ju inte ta en dag och kanske resa en bit och sedan bli besviken när man kommer fram.

Så- ni som skulle komma hit - Skånska Trädgårdsföreningen, Nordvästra Skånes Trädgårdsförening, Laholms Trädgårdssällskap, Trädgårdsföreningen Ärtan, turerna med the Green Guide, Skurup-Söderslätts Trädgårdsförening och alla tänkta besökare av Öppen trädgård - sprid gärna i era nätverk att vi inte kommer att ha öppet!
Jag mailar givetvis alla kontaktpersoner.

Välkomna tillbaka 2019, för då får vi ett fint odlingsår - det tycker jag vi bestämmer nu!

Anette


 





Tomatsås av ugnsrostade tomater

$
0
0
Sommarens överflöd av tomater gör att jag letar nya recept. Här kommer en länk till ett för konserverad tomatsås av ugnsrostade tomater.
Jag tillsatte inte salt och socker i såsen utan passade på att rosta tomaterna med det som fanns hemma, chilisalt och äppelsirap.

Detta blir en variation till mitt standardrecept från Camilla Plum, där tomaterna konserveras hela.
Plumreceptet finns också på bloggen.
Klicka på konservering i ordmolnet.

Happy canning!

https://www.healthycanning.com/roasting-tomatoes-canning/



Kall gurksoppa - lätt lunch i trädgården.

$
0
0
 Jag har aldrig fått så stor gurkskörd som i år. Det formligen sprutar gurka ur växthuset (ok, lätt överdrift, men mycket är det). Så nu har jag syrat i tre varianter, lagt in Mor Olssons ättiksgurka och samlar för en omgång Bostongurka.
Men all slanggurka! Den går mest till vänner ärligt talat, och det är ju kul.
Men en maträtt är bra om man har överskott på slanggurka - kall gurksoppa.



Förbered en buljong, låt den kallna.
Mixa gurka (skalad och ukärnad om du föredrar det, men jag brukar behålla fibrerna), lite bladpersilja eller annan ört, buljong, vitlök och crème fraiche (jag tog lika delar buljong och crème fraiche).
Krydda med chilissalt, annars lite vanligt salt.
Ha soppan i kylen tills det är dags att äta.
Servera med lite bröd eller lyxa med räkor eller kräftor.
Någon bild på soppan hade jag inte men, smaklig måltid!








Recept på örtsaltet igen!

$
0
0
Nu är skördetiden verkligen igång. Igår klippte jag kintsai, asiatisk bladselleri, för att torka.
Hänger den alltid i kökstaket, både hemtrevligt och doftar gott.
Vill du testa mitt recept kommer en repris på blogginlägg från vintern 2015 här:




Som det har snöat inatt och idag!
Egentligen skulle jag ha åkt till Österlen på föredrag och lyssnat på Sara Bäckmo, Skillnadens Trädgård, men det var stört omöjligt att ta sig nånstans med bil idag.
Frusen vägbana under 30 cm blötsnö, jo jag tackar.

Så det blev hemmapyssel istället.
Jag har ju berättat i tidigare blogginlägg hur jag förbereder under hösten för att göra örtsalt. Jag plockar örter och hänger på tork, och jag mixar lök med salt och torkar. Här finns ett tidigare blogginlägg om det.

När örterna har torkat mixar jag dem och förvarar i olika burkar. Glöm inte namna burken, det är inte alltid så lätt att känna skillnad som man tror!

Idag var det alltså dags att göra de olika blandningarna.
Att mäta upp de olika örterna i matberedaren är kul, så vackert med olika färgerna.
Sen blandar jag eller mixar, beroende på hur finfördelade jag vill ha örterna.

Här är mitt standardrecept:

5 dl torkad bladpersilja
5 dl torkad bladselleri (Kintsai)
5 dl löksalt (som består av 4 delar salladslök och en del salt ungefär, se blogginlägget tidigare)
5-6 vitlöksklyftor
1 dl oregano
½ dl timjan
½ dl chili






































Bladsellerin, persiljan och löken är med i nästan alla blandningar. Det är de som ger bassmaken, lite åt buljonghållet. Sen kompletterar och varierar jag med olika andra örter.

Idag blev det en variant av basreceptet med chili och en utan.
En variant med vild fänkål i (tänkt till fisk och äggrätter mest) och en som jag kallade för Italiensk. Den hade förutom basen de tre klassiska örterna salvia, timjan och oregano.

Det smått fantastiska med de här örtsalterna är att de inte är så salta. Jag kan använda dem generöst utan att salta ihjäl maten, vilket känns bra. Sen är de ett bra substitut för buljongtärning också, tack vare bladsellerin.

Så passa på att beställa frö till Kintsai, asiatisk bladselleri, nu när du beställer för nästa års odling. Den är mycket lättodlad och övervintrar ofta hos mig i zon 2. Andra året blommar den, men ger en hyfsad bladskörd innan det.

Lycka till!

Anette

Skördefest i Borås

$
0
0
Välkomna till Ramnaparken i Borås imorgon, lördag 1 september!
Skördefest med många trevliga programpunkter.
Min bildvisning är kl 13, Norrby IF:s lokaler.



Etiketter!

$
0
0
Igår lade jag upp lite bilder på sociala medier från min matkällare/skafferi.
Jag älskar att bara titta på samlingen av burkar och flaskor, de är vackra och ger ett synligt kvitto på hur mycket mat man kan åstadkomma i en trädgård om man vill och hinner!
Och detta är ändå bara det förädlade. Sedan har vi frysboxarna och alla rotfruktslådor plus allt det som finns förvarat varmt i köket och det som kan stå kvar i kökslandet över vintern. Förvånande mycket, och gott om mat till familj och vänner också. Jag har inget livsmedelsgodkänt produktionskök, så jag kan tyvärr inte sälja.



En fråga som brukar dyka upp i samband med bilderna är vilka etiketter jag använder och hur jag trycker dem.
Egentligen kanske jag hade klarat mig med att etikettera en burk av varje sort, men eftersom många av dem går till familj och vänner så känns det bra med "innehållsförteckning" på varje burk. Och särskilt dyrt blir det inte heller om man kan printa själv.

Jag har använt mig av etikettmallar som finns i mitt Office-program.
Jag använder Open office och då ser fönstret ut så här:
Arkiv - Nytt - Etikett


Sedan väljer jag storlek efter de etiketter jag köpt. Det finns flera olika förval, jag har en mall som är efter Avery Zweckform, men det går att skriva in egna värden förstås.
Sista paketet etiketter jag köpte var av fabrikatet Herma. Samma storlek 70 x 25,4 mm.



Köpa klisteretiketter går bra på många ställen online, här är den storlek jag använder.
Viktigt för mig är att klistret inte är för elakt, och det varierar verkligen. Jag vill kunna diska av dem hyfsat lätt. Hermas klister är tyvärr inte det lättaste.

Sedan printar jag dem i vanliga skrivaren, vi har en bläckstråle, men givetvis är det mer ekonomiskt med annan.

Gör du egna etiketter? Tipsa mig gärna om hur!

God odling!
Anette

Viewing all 141 articles
Browse latest View live