Quantcast
Channel: Boäng
Viewing all 142 articles
Browse latest View live

Allegria och andra favoriter, dags för nytt odlingsår!

$
0
0


Hej alla odlarvänner!

Nu är snart min odlingspaus slut. Har njutit oerhört mycket av att kunna krypa upp i soffan och sticka, titta på TV-serier och mumsa julmat och godis. Kroppen behöver verkligen den pausen mer och mer, åren smyger sig ju på ;)
Det första att ta tag i är ju fröinventering och beställning. Flera av er har frågat mig efter frö till min favoritböna Allegria. Tyvärr måste jag berätta att den verkar omöjlig att få tag i. Odlaren i Belgien (som jag köpte från 2017) har den inte i sortimentet längre. Enligt Nelson Garden (som också letat) finns den inte längre med på EU-listan, dvs ingen har velat stå för registreringskostnaderna (vilket då ofta betyder att den inte odlas kommersiellt längre).

Jag har fått ersättningssort rekommenderad och jag beställer nog hem lite av den.
Men framför allt skall jag se till att odla upp eget utsäde av den enda portion Allegria-bönor jag hade sparat till mig själv. Hoppas bara grobarheten fortfarande är ok.

Nu återstår att gå igenom resten av frölistan.

Många av er kommer ju hit och handlar tomat- och chiliplantor. I år har jag tänkt att, förutom alla de goda små körsbärstomaterna för sallad och direkt-i-mun-stoppande, odla flera olika italienska tomater av typen som passar till tomatsås och tomatcarpaccio. Sorter som har fast kött, mindre vätska och fröer och lite lägre syra ofta. Har mer och mer upptäckt hur fantastiska de är, t ex sorten Canestrino di Lucca (tack Kenneth Nilsson för att du fick mig att prova den, och tack för lån av bild!).

Bland chilisorterna blir det fler milda och medelstarka än jättestarka. Vill kunna få mycket chilismak i maten utan att storkna av styrkan.
Sortlistor kommer upp på bloggen så småningom.

Tills dess, fortsätt att njuta av de lediga dagar som återstår innan "vårterminen" drar igång, för skolor, odlare och andra.
Goda odlarhälsningar
Anette





Hur ser en bra såjord för plugg ut?

$
0
0

Nu är det slut på soffhänget!
Årets säsong drog igång med besked nu i helgen, med sådd av alla capsicumsorter (paprika och chili), auberginer och kronärtskockor. Jag skall även så bladgrönsaker till varmbänken som snart skall läggas.

Så här års kan det vara knivigt att få tag på bra jord. En del plantskolor håller fortfarande stängt och på stormarknader och byggmarknader ligger fjolårets dyngblöta säckar kvar på pallplatserna.

Att köpa hem gammal jord gör jag bara i akuta nödfall. Den blöta jorden gör att det senare frodas svamp och inte sällan även sorgmyggor i odlingen.
Nej, ny jord skall det vara om man nu ändå skall köpa.

Jag odlar i pluggbrätt och där har jag en annan sak att ta hänsyn till och det är grovleken på jorden.
Visserligen är det bra med lite grövre partiklar i jorden för genomsläpplighetens skull, men för stora bitar gör att pluggbrätten inte fylls ända ner. Det uppstår alltså en luftficka mellan underlaget och jorden, inte bra alls.

Så jag är lite kräsen med såjorden. Jag har ett favoritmärke, och eftersom jag inte sponsras av dem eller någon annan heller så törs jag ju skriva ut att det är Emmaljungas såjord jag använder.

Igår, fem minuter före stängningsdags, lyckades jag så komma över 4 säckar. De räcker i a f fram till och med tomatsådderna. Toppen!

Har du någon favorit?

God odling!
Anette

Odla fransk delikatesslök!

$
0
0
Nu finns min absoluta favoritlök Keravel, en fransk så kallad "Rose de Roscoff"-lök, att köpa i Sverige! Den finns både som frö och som sättlök, vilket är extra roligt då alla inte har tålamod eller möjlighet att odla den från frö.
Jag är särskilt glad över att den finns här hemma eftersom den franska fröfirma där jag för många år sedan började köpa den, Graines Baumaux,  inte levererar till Sverige längre. Varför har jag inte lyckats få reda på.

Keravel kommer från norra Frankrike och är en gul lök med rosa anstrykning. Skivar man den blir det vackra rosa cirklar. Den är lite mildare än vanlig gul lök, men används likadant.
Den lagrar bra, jag brukar ha kvar hela året, och den är väldigt, väldigt god.

Ute i handeln kan man ibland hitta den som delikatesslök, t ex på Torvehallarna i Köpenhamn. Dyr förstås, men värd priset tycker jag.

Nu kan du odla din årskonsumtion själv!
Jag köpte frö från Semenco, men för den som vill ha sättor så finns de hos Larsvikens gårdsbutik och jag ser att även Nelson har den i sitt sortimen i år, så kul!
Detta är de återförsäljare jag hittat, kanske finns den på fler ställen.



Roscoff-lökarna har en lång historia ända sedan 1600-talet. De fördes med på skeppen som bra C-vitaminkällor, de skeppades över kanalen till England och såldes där av omkringcyklande "Johnnies", speciella lökförsäljare. Är du intresserad kan du läsa mer om dem här: http://www.finisterebrittany.com/discover/pink-onions-roscoff

Här är en länk där ni ser hur lökarna med ursprungsmärkningen säljs, t ex på Torvehallarna.
http://www.o-b-s.com/notre-gamme/oignon.html

Hos Larviken finns också min absoluta favoritpotatis, Anya! Jag köpte de första för många år sedan, sen var den försvunnen, odlades bara på licens till krogar och annat, och undra på det så god som den är. Detta är en riktig delikatesspotatis, helt fast med underbar nötig smak som fått flera utmärkelser. Vi äter alltid första ståndet som en solorätt, bara med olivolja och hyvlad parmesan, himmelskt!
Sedan ifjol är sorten tillbaka hos Larsviken, och det gör mig glad. Jag köpte nytt 2018 då den regniga sommaren 2017 förstört mitt utsäde.

Att testa nya sorter är ett måste varje år, så i år tänker jag testa den gamla kulturarvssortern Early Rose. Ny för mig, men togs fram redan 1861. Skall smaka mycket potatis och vara extra fin som färskpotatis. Längtar att få smaka!


God odling!
Anette

Nu är det dags att beställa bladbrätten/ Brätten är tyvärr slut för i år!

$
0
0
Tycker du det är kul att odla men har inte tid att passa småplantor?
Jag drar upp ett helt pluggbrätt med blandade bladgrönsaker till dig, 150 små plantor, klara att plantera ut i pallkrage eller trädgårdsland när risken för frost är över i slutet av april/början av maj.
Eftersom de inte kan skickas med post vänder jag mig främst till er som bor i närheten av Boäng, Röstånga, Lund och Malmö. Först till kvarn, jag vågar bara lova ca 20 brätt pga begränsad plats....

I brättet kommer att finnas flera olika sallader,bladcikoria, rucola, mangold, bladkål, bladsarepta mm.
Alla bladen är valda för att ge skörd länge och för att kunna klippas blad av kontinuerligt under sommaren.
Några sorter kommer att ge mest i början, andra lite senare. När en sort är färdigskördad eller går upp i blom slutskördar du de plantorna och sår en rad med rädisor eller annat lättodlat.

 




Kostnad för ett helt brätt är 300 kr inklusive moms. Du får 25 kr rabatt om du har med dig det tomma fjolårsbrättet tillbaka till mig.

Maila in din beställning på bestallning@dagliljan.se


Årets petunia? Vill du också ha?

$
0
0
Jag föll pladask för petunian Dolce Flambé i år!
I vanliga fall brukar jag ju ha Wave-petunior, men de finns i inte i den färg jag var sugen på, persika eller aprikos.
Dolce Flambe är en flerfärgad petunia som fått Fleuroselect-utmärkelsen 2005!
För mig är den ny, så jag kan inte ge den mina egna rekommendationer, men Fleuroselect brukar vara ett bra betyg! https://parkseed.com/dolcissima-flambe-petunia-flower-seeds/p/01399-PK-P1/
Bild från fröfirman
Jag satte igång att leta och hittade den tillslut i USA, på Park Seed, som förstås inte skickar utanför USA. Som tur är har jag möjlighet att få hem saker från USA, så det blev en beställning i alla fall.
Men jag ville ha fler! Och då blev det att leta upp fröfirman som tillhandahåller dem, i detta fallet var det `Azienda agricola Farao´ i Italien.
Så nu har jag en pillerburk på skrivbordet med syndigt många petuniafröer.

Är det någon mer som vill ha en portion?
Skicka mig ett adresserat och frankerat returkuvert så får ni ett så kallat centrifugrör med 50 pelleterade frö. Tillräckligt för en rejäl blomning i köksträdgården eller för flera år i kruka.
Skicka samtidigt in 30 kr (pris ink moms) på min swish 0736638085 och skriv petunia och ditt namn.
Jag postar snabbt så ni kan börja odla.
Är du extra försiktigt skickar du ett vadderat svarskuvert. Jag kan inte garantera att ett vanligt kuvert håller för röret.

Adress:
Anette Nilsson
Boäng 771
26868 Röstånga

Med hopp om ett blommigt petuniaår!

Anette




Öppet för plantförsäljning i maj!

$
0
0
Vill du köpa grönsaks- och blomplantor till köksträdgården?
Jag producerar ju mina plantor själv, med uppdragning i vinterträdgården och i kallt växthus. Därför är mina plantor inte klara nu i april, det hade helt enkelt krävt för stora insatser i form av tilläggsvärme och lampor. Jag försöker odla med ett minimum av extra el, och har därför plantorna klara mer i tid för utplantering på friland i maj.

I år satsar jag lite extra på italienska tomater, de där ljuvliga sorterna för caprese och tomatsås. Som vanligt finns det gott om körsbärstomater, frilandstomater och några biffar, i många färger.
På chilifronten finns allt från milda paprikor till heta thaichilis, med tonvikt på milda och medelheta sorter, gärna med mycket arom.
Andra grönsaker som finns är olika kålsorter, sallat, delikatesslök, asiatisk bladselleri, rotselleri, persilja, mangold, rödbetor mm.

Färgtemat är i år aprikos/persika. Det finns aprikos petunia, tre olika zinnior från Floret i USA, sommarrudbeckia, lejongap och förstås de violetta jätteverbenorna, kan inte leva utan dem.
Här kommer en kalender med mina öppettider i maj! Kan du inte på angivna tider så ta kontakt med mig. Oftast går det att ordna.
Vill du ha koll på tiderna? Importera googlekalendern till din egen genom att klicka på +tecknet längst ner i höger hörn.

Välkommen!

Öppen trädgård!

$
0
0


Välkomna på Öppen trädgård. Vi finns på Google maps, sök på Boäng 771.

Öppettider i maj!

$
0
0
Det växer!

Jag ägnar mig, som vanligt, åt att så och skola plantor så här års.
I maj månad kommer Boäng att vara fullt med planteringsklara plantor av olika grönsaker, blommor, tomater, chili och mycket mer.
Lista på sorter kommer upp allt eftersom jag är klar med omplanteringen.

För att underlätta för alla som vill titta runt här i lugn och ro kommer jag att utöka öppettiderna.
Tiderna är också inlagda på min såkalender för den som använder den.


FÖRSÄLJNING AV KÖKSVÄXTER:

Jag har öppet hela maj månad, to-fre 15-20, lö-sö 12-17
Tyvärr verkar alla plantmarknader inställda, så kom och titta på sortimentet i lugn och ro på plats istället.
Kan du inte angivna tider, kontakta mig på anette@boang.se

Öppettider för att se köksträdgården i sommar:
26:e juli söndag kl 15-18
2:e augusti söndag kl 15-18
9:e augusti söndag kl 15-18

Vägbeskrivning: skriv in Boäng 771 på Google maps eller gps.
https://www.google.se/maps/@55.9654116,13.1693231,13z
Dela

Blommar det? Podd med Peter och Tony, om potagerodling den här gången!

Förodla potatis för tidig skörd!

$
0
0
Nu är det dags att förodla Anya, Rooster, Venezia och de andra älskade knölarna!
Bladmöglet slår ju alltid till mitt i sommaren, så det gäller det att ha fått till så många friska fina odlingsveckor som möjligt innan dess.
Jag gör så här:
Se ut fina knölar, skadade potatisar återanvänder jag inte. Köp gärna in tidiga sorter om du känner dig osäker, de är snabbast att bilda knölar i tillräcklig storlek för skörd.
Jag sätter knölarna en och en i småkrukor.
Viktigast är att få fina rotsystem, så om knölarna har ögon sätter jag dem nedåt i krukan för att snabbt få rötter. Rötterna växer ut runt skottet, det syns tydligt på bilden nedan.

Jag vattnar igenom krukorna och ställer dem sedan ljust och svalt, men absolut frostfritt. Syftet är att få bra rotbildning utan alltför långa bladskott. Sen är det bara att vänta på bra utplanteringsväder. Hos oss är det hyfsat frostfritt från mitten av april/början på maj. Då kan jag klara mig med en fiberduk över plantorna om natten blir kall.
Dröjer det längre hos dig så vänta lite med inkrukningen.

I år skall jag förstås odla:

Anya - vår absoluta favorit. En avlång salladspotatis av Ratte-typ. Den är fast och nötig, helt underbar att servera kokt med bara lite olivolja och parmesan. Lagrar också mycket bra.
Venezia - en bra sort från ifjol, tyvärr svår att få tag på i år.
Rooster - en röd potatis med oerhörd skörd, bra för vinterlagring, mycket god och mångfalt prisbelönt.

Det blir också många nyheter:
Baby Lou och LaPerla har jag valt för att de är tidiga och ger många småpotatisar. 
Marabel - också en tidigare sort, normalstor och bra både färsk och för lagring.
Aura, Anouk och Vitabel för smakbeskrivningarna och för vinterförvaringsegenskaperna.

Vi är självförsörjande året runt på potatis, det känns extra bra ett år som i år.

Och här en bild på favoriten, Anya. Glöm inte att testa den om du inte gjort det redan!

God odling!




Om trädgårdsföretagen i en utmanade tid - nu hjälps vi åt.

$
0
0
Först, i detta inlägget kommer jag att tala i egen sak och för andra förstås, så se det som ett reklaminlägg!
Jag har inte tagit emot några pengar eller andra tjänster för att skriva det. Dock var Bitte på Larsviken generös, när jag hämtade upp min betalda beställning, och skickade mig sedan en gratispåse potatis av en sort hon visste jag inte testat ännu, så den skall jag ta upp i firman som inkomst!

Ni vet kanske alla hur det är, men jag kände att jag måste skriva lite om detta.
Alla kära vänner och bekanta som lever av att hålla föredrag, stå på mässor, sälja i butiker, ordna resor, alla de drabbas mycket hårt av smittorestriktionerna (som jag tycker är bra och nödvändiga, så inget klagomål där).

Jag kunde räkna upp många, många, men jag tror ni vet redan vilka det är.

Så vad kan vi göra?

Har du råd så gå in och köp bok av de som skriver! Kan du handla direkt av dem, ännu bättre!

Handla växter och frö i näthandeln? Här kände jag ändå lite extra för Larsviken eftersom de tappat sin chipsförsäljning nu när SAS står på marken också. Jag lägger gärna till fler länkar här om du tipsar mig!
Jag själv har i år handlat från
Larsviken  Dahlior från Nossebro  Odlas butik och webbshop   mfl

Fröerna beställde jag mest från England innan årsskiftet, men det var för att bygga upp ett litet lager av sorter jag skulle få svårt att få tag i efter Brexit. Sen kom coronaviruset och vände allt på ända.
Nästa beställning blir från svenska firmor.
Runåbergs   Gourmetgaraget   mfl

De som odlar till retauranger är en annan drabbad grupp. Flera av dem har även öppet försäljning direkt till privatkunder nu, t ex Sutip på Austads gård i Spekeröd.

Många säljer också via sin lokala Reko-ring, de finns här: Rekoringar i Sverige 

Nu när många av oss går hemma kan vi lyssna mer på trädgårdspoddar, och hoppas att det finns några sponsorsavtal som gynnar dem vi lyssnar på!
Gå in på Poddtoppen och sök på trädgård.

Köp presentkort om det finns möjlighet! Vi har valt att köpa en övernattning på lokala vandrarhemmet, som tappat nästan alla sina bokningar samtidigt som det andra arbetet de har (internationell artist) tappat alla uppdrag världen över. Tufft läge! Länk till Söderåsens vandrarhem.

Sist men inte minst, boka in föredrag och framträdanden under hösten och håll tummarna för att smittläget ser bättre ut då!

Ge mig fler tips så för jag upp dem här! NU HJÄLPS VI ÅT!

Och till oss är ni välkomna att köpa alla plantor som skulle sålts på marknader under våren. Vi kommer att ha öppet to-sö hela maj månad och all försäljning sker utomhus, betala går bra med Swish.






Årets sortiment av grönsaksplantor, tomater, chili, paprika, blommor mm.

$
0
0


Här lägger jag upp länkar till årets sortiment av olika grönsaker och blommor.

Först ut är tomaterna!

Chili och paprika!
Jag är försiktig med styrkan, så det jag kallar het är kanske inte det du tycker är nåt alls. Googla sorterna om du känner dig osäker :)

All kål, förutom de som skall höstodlas
Selleri, blad-, stjälk- och rot-


Fler länkar följer så snart jag fått klart första skolningen så jag vet vad jag har.

Ingen paprika eller chili denna veckan!

$
0
0
En liten brasklapp!
Jag kan inte sälja nån chili eller paprika ännu då plantorna och jag går en kamp med biologisk bekämpning av bladlöss. Vi hoppas att det goda teamet (gallmygga och stekel) vinner, men än är det ovisst!
Beklagar!

Tomater,  kål, lök, sallat, selleri, persilja, pumpa och squash finns. Och lite blomor.

Gurka och melon skolar jag när värmen kommit åter!

Tack för tålamod!

Anette


Välkomna till Boäng!

Vi har öppet 2 veckor till!

$
0
0

Vi har många fina plantor kvar, så jag förlänger öppna tiden i "plantskolan" till den 14:e juni.
Öppet to-fre 15-20 och lö-sö 10-17. Andra tider efter ök.
Sortimentslistor finns i förra inlägget.

Välkomna till Boäng!
Tre kraftiga tomatplantor för 100 kr, samma för chili/paprika.
15 grönsaks- och blomplantor för 100 kr.


Öppet i köksträdgården

$
0
0

Välkomna att se köksträdgården!

Vi har öppet söndagar 26:e juli, 2:e samt 9:e augusti kl 12-18.


Pga coronaviruset förlängde vi tiden så det skall bli mindre trångt. 
Av samma anledning är boningshuset stängt så kom nykissade. 
Växthusen kan vi titta in i men inte samlas i.

Blir vi välsignade med sol får ni gärna ta med fika och sitta en stund, vi ställer ut allt vi har i bänkar och stolar.

Parkering är lättast att hitta mot slutet av dagen. 
Vi assisterar så gott vi kan med att hitta plats för er. 


Välkomna!


Öppet söndag 9 aug

Nytt år- nytt färgtema!

$
0
0

 Nu börjar den spännande resan mot årets köksträdgård. De första fröerna är sådda och jag har samlat bilder från fröfirmorna för att få en sinnebild av årets färgtema. Det blir ett rosa år, med mestadels kalla rosa toner och lite violett, jag har ofta lite violett med i alla teman :)


Först ut var jätteverbenan som nu står på ute på stratifiering, köldbehandling. Blomma nummer två och tre var scharlakanssalvia (Salcia coccinea `Summer Jewel Lavender´) och axamarant (Celosia argentea var. spicata). För den som vill följa mina sådder finns såkalender på Google som man kan lägga till sin egen.

Så smidigt att få påminnelser om vad som skall sås varje vecka.


Lågtempererade ägg i varmbänken!

$
0
0

 När man har både varmbänk och egna ägg kan man kosta på sig att experimentera.
Ett par dagar i starten är varmbänken rktigt varm, ofta uppåt 60-70 grader. En sån dag var det idag! 
Eftersom ankorna nyss börjat lägga ägg och vi inte skall spara de första (behöver välja ut rätt hane till honorna) så äter vi upp dem. Ankäggens vitor blir lätt lite studsiga i konsistensen om man kokar dem som vanliga hönsägg, helst skall de bara sjuda lätt. Så vi passar på att göra lågtempererade ägg i vambänk.
Ingen för den äckelmagade, men så perfekta de blir efter ca 4 timmar i dryga 60 grader :)

Bon appétit!
















Nu är boken här - lite overkligt men sant.

$
0
0


 

Nu kan du köpa boken!

Äntligen har vi kommit till skott och satt många års odlande på pränt!
Vår potager har funnits i ca 16 år och under nästan hela den tiden har Monika Norrby följt utvecklingen med sin kamera. Det har resulterat i boken:

Den blomstrande köksträdgården - Potager på svenska.

Boken finns nu att köpa direkt från oss här !
Vi kommer också att synas på lite olika ställen med signering om du vill träffa oss och slippa fraktavgifter.
Alla event syns här och på sociala medier och är förstås beroende på hur pandemisituationen ser ut.
Vi signerar böcker och svarar på odlingsfrågor:

Lördagen den 10:e april i Slottsträdgården, Malmö
Lördagen den 17:e april på Åbergs Trädgård, Öja, Ystad.
Lördagen den 24:e april är ni välkomna till Växtverket i Göteborg
Söndagen den 25:e april gästar vi Mölnlycke Gardencenter.





Viewing all 142 articles
Browse latest View live